Bedre foder

Bedre foder - SEGES Projektsitet

Dette projekt har til formål at skabe viden til at sikre, at danske svineproducenter kan vælge den mest optimale fodringsstrategi til søer og vækstgrise for at opnå høj produktivitet og lavest mulige foderomkostninger. Dette er ved at vælge råvarer, fodersammensætninger og foderstrategier, der medvirker til, at søer opnår en god holdbarhed og produktivitet samt at der opnås en god foderudnyttelse hos smågrise og slagtesvin. Foder er den største omkostning i svineproduktionen, hvorfor løbende arbejde og videngenerering på dette område spiller en central rolle for den enkelte svineproducents bundlinje.

Projektet indeholder nye og videreførte aktiviteter, der samlet set understøtter formålet, og omfatter følgende aktiviteter:  

  • Den økonomisk optimale syretildeling til foder
  • Foder - opdatering
  • Rigtigt valg af foderautomater og indstillinger
  • Firmablandinger og -produkter
  • PIFT – polte i form til faring
  • Rug til Søer

Kongres for Svineproducenter 2017
Soseminar 2017
Gefion årsmøde, 28. februar 2017
Fagligt Nyt 2017
Kongres for Svineproducenter 2017
Afholdt ved møde i Temagruppe mineraler, juni 2017
Slagtesvinemøder 2017
Fagligt Nyt 2017
Fodring med 100 % danskproducerede proteinkilder (26,5 % hestebønner og 12 % rapskager) til slagtesvin reducerede produktionsværdien pr. stiplads med 10 % i forhold til importeret protein (soja- og solsikkeskrå), men gav en bedre mørhed i kødet.
Forskellig foderstyrke fra 30-60 kg og stigende foderstyrke fra 60 kg til levering sammenlignet med en normal slutfoderstyrke, når den samlede fodermængde var ens, viste ingen effekt på produktionsværdierne. De nuværende anbefalinger fastholdes.
En afprøvning af smågrisefoder indkøbt i 2016/2017 viste stor forskel i produktionsværdi mellem firmaer. Foder fra Hornsyld Købmandsgaard samt kontrolgruppen opnåede størst produktionsværdi, og DLG-foderet opnåede den ringeste
Der blev modsat tidligere forsøg ikke fundet forskel i produktionsværdi mellem grise, der fik foder henholdsvis uden benzoesyre, 0,5 % benzoesyre tilsat i perioden 30-60 kg eller 0,5 % benzoesyre tilsat i perioden 30 kg til slagtning.
Kontrol af i alt 60 mineralske foderblandinger fra Nutrimin, Vestjyllands Andel, Vilomix og Vitfoss viste ingen statistisk sikker forskel mellem analyseret og deklareret værdi.
Resultaterne fra vinterbyg, vårbyg, hvede, rug og havre viser i forhold til høsten 2016 et fald i fosfor- og råproteinkoncentrationen. Energikoncentrationen er steget i hvede, rug og triticale, men faldet i vårbyg. Der er i år analyseret for ni mineraler.
Drægtighedsfoder med 60 % rug efterfulgt af diegivningsfoder med 35 % rug havde ikke negativ effekt på søernes produktivitet. Rug uden meldrøjer kan indgå i ovennævnte mængder i foder til søer

© 2021 - SEGES Projektsitet